Rakka – what does it mean?

The address of Levi Log Cabin is Viprakka 4A. Around this area you can see many other roads named after rakka: the road leading to Viprakka is called Rakkavaarantie and you can see several other names such as Eturakka, Länsirakka, Piirakka (eng. pie), Kelorakka, Kivirakka, Metsärakka, Vähärakka, Kalliorakka etc. But what does this word, rakka, actually mean?

If you travel to Lapland during summer or autumn, you notice that many of the hills are covered with blockfields. These blockfields were born due to several processes of freezing and melting – as you can guess, over thousands of years. Thus rakka is a typical character of cold, arctic zones. You can find other kind of blockfields in Finland too, one of them is “Field of the Devil”, pirunpelto. However, field of the devil used to be a beach, so its birth is different from rakka.

Viprakka, unlike the road across Piirakka (eng. pie), doesn’t actually mean anything. You are welcome to play with the address and feel that you are VIP staying at Levi Log Cabin. This way address might be easier to remember, especially during the small hours.

Mikä ihmeen rakka?

Levi Log Cabinin osoite on Viprakka 4A. Alueella on useita rakoiksi nimettyjä teitä ja Viprakkakin sijaitsee Rakkavaarantien varrella. Lisäksi löytyy Eturakka, Länsirakka, Piirakka, Kelorakka, Kivirakka, Metsärakka, Vähärakka, Kalliorakka jne. Mutta mitä sana rakka oikeastaan tarkoittaa?

Jos matkustat Lappiin kesällä tai syksyllä, et voi olla huomaamatta tunturien kivikkoista maisemaa. Nämä kivikot, rakat, ovat syntyneet pakkasrapautumisesta eli useiden jäätymisten ja sulamisten seurauksena. Rakka onkin tyypillistä kylmille, arktisille alueille. Suomessa matkaillessa voit törmätä toisenlaisiinkin kivikkoihin, pirunpeltoihin. Pirunpellot ovat kuitenkin entisiä rantoja, joten niiden syntyprosessi poikkeaa rakan syntymästä.

Viprakka, toisin kuin vastapäinen tie Piirakka, ei kuitenkaan tarkoita mitään erityistä. Voitkin huoletta leikkiä Levi Log Cabinissa olevasi VIP. Näin osoitekin voi olla helpompi muistaa aamun pikkutunneilla.

Vastaa

%d