Story of Dead Wood

Levi Log Cabin is built of dead wood, kelohonka in Finnish. Kelo is the part referring that the tree is dead and honka is one synonym for a pine tree. It is said that real kelohonka is dead at the age of 300-800 years. When the pine tree gets older, its needles get fewer and they aren’t able to produce enough energy for rest of the tree causing slow death for the tree. You could say that the tree is suffering to death because it may take years to die. Meanwhile the tree produces a lot of resin that protects it from the wood rotting fungi. The blueish grey colour is actually also from fungi that eat parts of the dying tree. However, this fungi doesn’t rotten the wood.

When you take a close look of the wood, you can see that many of the logs have a spiral pattern. There seems to be several explanations why and how trees get a twist, but it does make their trunks stronger. Interesting fact is that in northern hemisphere the spiral is right-handed (clock-wise) whereas in southern hemisphere it is the opposite.

Levi Log Cabin has been built of deadwood from Finland. That’s why its diameter is bigger than in many newly built log cabins. Nowadays the dead wood for Finnish buildings also come abroad, mainly from Russia.

Dead wood has inspired many artists. Tanja Orsjoki has planned for Vallila fabric called Kelohonka. Even some poets have tried to capture the beauty of the dead wood with words. This poem is written by Runoilija Rami, free translation to English.

How is your own story of dead wood at Levi Log Cabin? There are still too many stories untold.

Dead wood

At the edge of swamp, spring sun
hugging you with its beams
You stand strong in the wilderness
Me, minor and fragile
admiring you

I’m reading your time passed
Stories on every branch
Lifeless and still so alive
Glorious and wise
In beautiful silence

In secret I wish
to stay here
Sturdy
Like you

Kelohongan tarina

Levi Log Cabin on rakennettu suomalaisesta kelohongasta. Kelo viittaa kuolleeseen, pystyyn kuolleeseen puuhun ja honka tarkoittaa mäntyä länsimurteissa. Sanotaan, että kelohonka kuolee 300-800-vuotiaana. Kun mänty vanhenee, sen neulaset harvenevat, eivätkä ne enää kykene tuottamaan riittävästi energiaa puun muille osille. Tällöin mänty alkaa tehdä hidasta kuolemaa. Mänty kituu kuoliaaksi, sillä kuolema saattaa kestää useita vuosia. Samaan aikaan puu tuottaa paljon pihkaa, joka suojaa sitä lahottajilta. Siniharmaan värinsä puu saa sinistäjäsieniltä, jotka syövät kuolleen puun osia. Sinistäjäsieni ei kuitenkaan lahota puuta.

Kun honkaa katsoo tarkasti, huomaa kierteisen kuvion sen pinnassa. On useita selityksiä sille, miksi puut kiertyvät, mutta ainakin se parantaa runkojen kestävyyttä. Mielenkiintoista on, että pohjoisella pallonpuoliskolla kiertyminen tapahtuu vastapäivään, kun taas eteläisellä pallonpuoliskolla käy päinvastoin.

Levi Log Cabin on rakennettu suomalaisesta kelohongasta ja siksi sen halkaisija on massiivinen verrattuna uudempiin kelohonkamökkeihin. Nykyään valtaosa uusien rakennusten kelohongasta tulee ulkomailta, pääasiassa Venäjältä.

Kelohonka on inspiroinut runoilijoita ja taiteilijoita. Tanja Orsjoki on suunnitellut Vallilalle verhot nimeltä kelohonka ja tämän runon on kirjoittanut nimimerkki Runoilija Rami.

Miltä kuulostaa sinun tarinasi kelohongasta? Liian monta tarinaa on vielä kertomatta.

KELOPUU

Suon laidalla kevätaurinko
säteillään syleilee sinua
Erämaan keskellä seisot vahvana
Minä pienenä ja heikkona
ihailen sinua

Elettyä elämää luen sinusta
Kertomuksia joka oksalta
Elottomanakin olet elossa
niin ylväänä ja viisaana
kauniissa hiljaisuudessa

Salaa toivon kunpa minäkin
voisin jäädä tähän
Vahvana
niin kuin sinäkin

Lähteet / Resources:

https://www.tiede.fi/artikkeli/kysy/mika_saa_aikaan_puun_keloutumisen_ja_harmaan_varin

https://www.newscientist.com/article/mg15721261-400-a-clockwork-pine-now-we-know-why-some-trees-get-so-wound-up

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: