The Queen of Finnish Berries – Cloudberry

Perhaps the most appreciated berry in Finland is cloudberry, at least if you base this assumption to its various different names, like beloved child. In Lapland it is called hilla.

Cloudberry is ready to be picked up when it is yellow, easy to pick and has a nice smell and taste. Raw cloudberry is first greenish and then red. The best time to pick up cloudberries in Lapland is in the beginning of August. Cloudberries can be found in swamp areas that are wide also in Kittilä, municipal where Levi is located. However, it is crucial to remember that you shouldn’t ever go to swamp area alone and you need to make sure to always have full battery on your mobile phone. For police in Lapland it is every year pain to find lost berry pickers in the woods and unfortunately, some of them can never be found.

Safest way to experience cloudberries is to find a local berry picker to guide you or to skip the picking and buy the berry either fresh or in its several forms. I prefer myself to enjoy my cloudberries as a jam with bread cheese. I can also recommend it as a dried powder, rich in vitamins and antioxidants and perfect addition to your morning smoothie.

Hilla on Suomen marjojen kuningatar

Suomen kenties arvostetuin marja on Rubus Chamaemorus eli lakka, hilla, muurain. Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Lapissa marjaa kutsutaan hillaksi.

Hilla on valmis poimittavaksi, kun se on keltainen, helppo poimia ja tuoksuu sekä maistuu hyvältä. Raaka hilla on ensin vihertävän keltainen ja sitten punainen. Paras hilla-aika Lapissa on elokuun alussa. Hilla kasvaa suoalueilla, joita on useita myös Kittilässä, Levin kotikunnassa. Muista kuitenkin, ettet koskaan lähde hillastamaan yksin ja puolityhjällä puhelimen akulla. Lapin poliisilla riittää päänsärkyä joka vuosi eksyneistä marjastajista, joista osa jää ikuisesti löytämättä.

Turvallisin tapa kokea hillastaminen on etsiä paikallinen marjastaja, joka voi opastaa sinua tai unohtaa kokonaan poimiminen ja ostaa marja sen useissa eri muodoissa. Itse nautin lakkani mieluiten hillona leipäjuuston kera. Suosittelen kuitenkin lakkaa myös kuivattuna, vitamiini ja antioksidanttipaukku, joka on täydellinen lisä aamusmoothieen.

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: