Elämä on… valintoja

Lapin täytyy keksiä matkailu uudelleen koronaviruksen vuoksi ja laskea hintoja kotimaisille matkailijoille, huudetaan mielipidepalstoilla. Onko Lappi sitten niin kallis?

Fakta on, että ihan yhtä huolettomasti ei voi Visaa vingutella kuin englantilaisissa pubeissa, joissa pint (568 ml) on halvimmillaan alle kolme puntaa. Tuohon hintaan Lapissa pääsee korkeintaan Levin Levi-Marketista (K-kauppa) tai Levin S-Marketista hankitulla pussikaljalla. Mikään ei tietenkään voita hanaolutta “julkisessa talossa”, joten tarkan euron budjetilla kannattaa ottaa Levin pubien ja baarien Instagramit seurantaan ja aikatauluttaa nousuhumalat happy hourin aikoihin. Kannustan mahdollisuuksien mukaan jättämään mahdollisimman paljon rahaa paikallisille yrityksille, mutta hyvää omatuntoa voi itselleen ostaa myös halvemmalla kannattamalla lappilaisia panimoita ja nauttimalla tuotteista mökillä (kun riittävän monta on alla, ei tietenkään olla enää muutenkaan köyhiä ja kipeitä).

Ravintolassa syöminen ei Suomessa missään ole halpaa. Eittämättä lomaan kuuluu myös se, että joku muu tiskaa ja laittaa ruuan, mutta etukäteen suunnittelemalla voi tässäkin halutessaan säästää sievoisen summan. Kannattaa myös miettiä, mitä ravintolaelämykseltään Lapissa haluaa ja mihin kannattaa panostaa: makkaraperunoita vai poron sisäfilettä? Myöhemmin tulossa vielä bloggaus teemalla viikon rinneruokalista. Mieti siis etukäteen, mitä haluat syödä ravintolassa ja mitä voit kokata itse. Levillä on useita erinomaisia ravintoloita, joista varmasti jokainen löytää oman suosikkinsa.

Jos suinkin mahdollista, ajoita matkasi koulun lomakausien ulkopuolelle. Jos koronan takia muutenkin etäillään, mikä estää etäilemästä yhtä ekstraviikkoa Levillä? Näin saatat säästää pitkän pennin. *Hot tip* Kun varaat bookingin tai muun alustatalousaikakauden sovelluksen kautta viikkoasi, kokeile eri aikojen vaikutusta hintaan. Jos yövyt kuuden yön sijaan seitsemän, saattaa hinta tipahtaa kuuden alle. Jos mahdollista, ota yhteyttä suoraan palveluntarjoajaan. Näin voit säästää välikäden verran rahaa varauksestasi.

Tutustu eri aktiviteetteihin jo etukäteen. Päätä, mitä haluat tehdä ja varaa ajoissa. Etukäteen verkosta ostaessa voit jälleen säästää monta euroa. Sanotaan, että parhaat asiat elämässä ovat ilmaisia. Kukaan ei liene ehdottanutkaan, että suomalainen maksaisi revontulien metsästyksestä ja nokipannukahveista toiselle suomalaiselle? Jos maksat, se tullee tarpeeseen.

Onko Lappi kallis? No on. Mutta välimatkat ovat pitkiä ja ihmisiä on kaksi neliökilometrillä (vertailun vuoksi: Helsingissä ihmisiä neliökilometrillä on noin 3000, Lontoossa 5600 ja Pekingin urbaanilla alueella 30 600). Suomi on myös äärimmäisen tasa-arvoinen maa. Suomessa suomalainen maksaa saman hinnan palvelusta kuin britti tai kiinalainen – näin ei ole kaikkialla maailmassa. Sekin on asia, josta voimme olla ylpeitä Suomen matkailussa ennen, keskellä ja jälkeen koronan.

Lopulta kyse on siis siitä, kuinka paljon ja mistä olet valmis maksamaan. Mitä haluat tukea?

Life full of choices between cheap and expensive

After Covid19 there has been a big debate whether Lapland should discover tourism again and decrease the prices for Finnish travelers. Is Lapland as expensive as they claim?

With the price of one pint in the UK (less than 3 pounds lowest), it is truth that you can not afford anything but “pussikalja” (free translation plastic bag beer) in Finland. You can get with that price only beer in local shops like Levi-Market or Levi S-Market, take it to your cabin and drink it there in true Finnish style. Obviously nothing beats the athmosphere of “public houses” with nice tap beer in your hand, so in case you wish to save a dime, follow the Instagram accounts of local pubs and bars and schedule your happy intoxication. I encourage you to leave a penny for local entrepreneurs but you can buy yourself good alms by just supporting local breweries and enjoy the products at Levi Log Cabin (and when you have enjoyed enough of them you can go and enjoy them in local pub as you don’t feel the pain of losing money).

If you wish to enjoy eating out in a reasonable price, don’t go to Finland. Eating in a restaurant anywhere in Finland is expensive. However, part of vacation is the joy of not to cook and not to do the dishes. If you plan ahead what you really wish to achieve from your restaurant experience in Lapland, you may again be able to save pound or two. Do you wish to eat fish and chips in the slope or reindeer tenderloin? Follow us to see a one week slope menu coming later. Think in advance what you wish to eat and what you can cook easily yourself. There’s a variety of restaurants at Levi for all styles and tastes.

If possible, travel outside of the peak season. Good news for people in the UK is that half terms are different time that it is in Finland. *Hot tip* is that if you are booking through a 3rd party, check whether the prices change between six or seven nights. Whenever possible, contact the accommodation provider directly as this may save you the commission fees.

Get to know the activities in advance. Again, booking in advance may save you a lot of money. They say the best things in life are free and truly – in Levi you are able to enjoy building a snow man, snow castle or sledging just in the yard of Levi Log Cabin without an extra charge. Aurora Borealis is free, no one knows exactly when they appear and not even the best service providers can assure you to see them.

So, is Lapland expensive? Yes. But the distances are long and there are only 2 people per square kilometer (for comparison in Helsinki there are 3000, in London 5600 and in Beijing Urban Area 30 600). Finland is also incredibly equal country. In Finland the price is the same for Finns, Britons or Chinese – unfortunately this is not the case in all parts of the world. This is also something that Finns can take pride on before, amid and after Covid19.

In the end, question is how much you are ready to pay and for what? What do you want to support?

Vastaa

%d