Story of #Levilogcabin

Today I had an enquiry about our cabin for following season and when I told the price, I heard another cabin’s price right across the street to us. I understand that for many it might be quite confusing how prices vary and how we can’t make bookings to “all our cabins” – it’s because we have only this one.

This sparked me to tell the story of #Levilogcabin. Last spring my husband got an idea that he wants to buy a cabin in Finnish Lapland. I called him crazy and didn’t even bother to look at the cabins that he initially was viewing at Saariselkä. We’ve visited several times Saariselkä – with and without kids – and it is an absolutely wonderful place. However, I argued, if you wish to pursue with your silly idea, why wouldn’t you think at least something more vibrant as we have three boys soon to be teenagers. Saariselkä is not exactly a dream place for a teenager nor anyone who fancies some downhill skiing (everyone else, highly recommend a visit). Why not to look at the Finnish Las Vegas, Levi?

So there we were during the summer to check some cabins at Levi. I didn’t even want to join the viewings but my husband convinced me to give a second opinion (no, why, crazy, no way). So, there we were – viewing quite a few cabins and then the real estate agent, Sofia, said that there is one more which she just got to sell day before. It is even closer to the center, these Viprakka villas (we had passed VIPrakka joking that this is the place we should have). The cabin wasn’t even on public sales yet, real estate agent just put it on her own page. We visited the cabin and we instantly knew that this is it. This is ours. My “never ever are you crazy -talk” changed to “I’ve always dreamt to have a dead wood log cabin”.

This cabin hasn’t been rented before publicly. It was owned by a family from Tornio that locals here know well. According to the story the cabin was used for the family and sometimes moist business meetings but while their kids had their own families and lived further away, cabin wasn’t needed anymore as often as it used to. Previous owner sure seemed to be very happy that we were the ones buying it with our three boys and we sure were happy to get this treasure for ourselves. First time after eight years abroad we can say that we have our own home in Finland and we can say to our friends and family, come and have a visit – we are only roughly 1000 kilometers away.

This blog and our channels in Instagram and Facebook (and soon to be YouTube) are made and updated as a hobby and to boost wonderful Lappish tourism. Should you find more affordable/professional/luxurious i.e. more suitable option for your holiday, we are only happy for you and happy for Levi. Lapland needs tourism and if we are able to boost it a bit through our network in other countries, it is a win-win for us all.

#Levilogcabinin tarina

Tänään vastasin tiedusteluun mökistämme ensi kaudelle ja kerrottuani hinnan, sain kuvakaappauksen vastapäisen mökin hinnoittelusta. Ymmärrän, että monia lomalaisia mökkien hintahaitari saattaa hämmentää, samoin kuin se, miksi en voi varata “kaikkia meidän mökkejä” – syy on hyvin yksinkertainen: meillä on vain tämä yksi.

Tämä innoitti minut kirjoittamaan #Levilogcabinin tarinan. Viime keväänä mieheni sai idean ostaa mökki Lapista. Minä nimesin koko projektin silkaksi hulluudeksi, enkä silmääni lupsauttanut myytäville mökeille, joita hän etsi Saariselältä. Olemme käyneet Saariselällä monta kertaa, lasten kanssa ja ilman, ja se on satumainen paikka. “Jos kuitenkin haluat toteuttaa pölhön ideasi”, nalkutin, “miksi ei valita jotain vähän elävämpää paikkaa, kun meidän pojatkin kohta tulevat jo teini-ikään?” Saariselkä ei välttämättä ole joka teinin unelma ja laskettelurinteetkin on varsin nopeasti nähty (kaikille muille suosittelen lämpimästi visiittiä Saariselällä). Miksi ei suunnata katsetta kohti Suomen Las Vegasia, Leviä?

Kesällä sitten olimme Levillä etsimässä mökkiä. Kieltäydyin lähtemästä mukaan näyttöihin, mutta mies sai houkuteltua minut antamaan toisen mielipiteen (ei missään nimessä, ei mitään järkeä, älytön ajatus). Useamman mökin katsottuamme kiinteistövälittäjä Sofia mainitsi, että oli juuri saanut myyntiin yhden Viprakoista (olimme kyltin ohi ajaessamme vitsailleet, että tuolla meidän mökin pitäisi olla). Mökki oli vasta Sofian omilla sivuilla, ei muualla. Näytössä tiesimme heti, että tämä se on. Minun “onko pöllömpää ajatusta kuultu” -puheeni muuttui “olen aina haaveillut kelohonkamökistä” -puheeksi.

Tätä mökkiä ei ole aikaisemmin vuokrattu julkisesti. Ennen meitä sen omisti torniolainen perhe, jonka paikalliset tuntevat hyvin. Tarinan mukaan mökki oli perhekäytössä sekä kosteiden bisnestapaamisten tukikohta, jonka käyttö jäi vähemmälle lasten kasvaessa ja asuessa kauempana perheineen. Entinen omistaja vaikutti tyytyväiseltä nähdessään kolme poikaamme ja niin olimme mekin saadessamme tämän aarteen omaksi. Ensimmäistä kertaa kahdeksaan vuoteen voimme sanoa, että meillä on kakkoskoti Suomessa ja voimme toivottaa sukulaiset ja ystävät tervetulleiksi mökille – olemmehan vain noin tuhannen kilometrin päässä.

Tämä blogi ja kanavamme Instagramissa ja Facebookissa (ja ihan kohta myös Youtubessa) ovat pelkkä harrastus Lapin matkailun boostaamiseksi. Jos löydät edullisemman/ammattimaisemman/luksuksemman, toisin sanoen itsellesi sopivamman, vaihtoehdon lomallesi, olemme aidosti onnellisia sinun ja Levin puolesta. Lappi elää turismista ja jos voimme sitä elinvoimaa kasvattaa omien ulkomaan verkostojemme kautta, siinä voittaa kaikki.

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: